Suomen postihistoria kolmessa vartissa

Suomen postihistoria Ruotsin vallan ajalta autonomian kautta itsenäisyyteen ja nykyaikaan on tavattoman laaja, monipuolinen, vaiherikas ja kiehtova tarina. Tältä pohjalta Postihistoriallisella yhdistyksellä on ollut käynnissä Suomen postihistoria kolmessa vartissa -teemaan liittyvä hanke, jossa tuosta tarinasta on koottu kohokohdat artikkeleiksi. Artikkelien kirjoittajat ja kuvittajat ovat kyseisten alueiden kärkipään harrastajia:

Aihe Teksti Kuvat
Postikuljetusmuodot entisaikojen Suomessa Taitto Taitto
Suomen varhaisimmat postileimat Pitkänen Pitkänen
Laivapostin alkutaipale Hannula Hovi
Taksojen alkuvaiheet Mustalahti Mustalahti
Ensimmäiset postiarvokkeet Hannula Pitkänen
Paketti, postikortti, paikalliskirje Sahlstein Sahlstein
Rautatieposti Roivainen Roivainen
Nuoremmat postileimat Hannula Hannula
Suomi ja UPU Sahlstein Sahlstein
Postisääntö 1881 Hannula Hannula
Postimanifesti Hannula Hannula
Maalaiskirjeenkanto Pesonen Pesonen
Postin salainen urkinta ja postisensuuri Keturi Keturi
Kenttä- ja sotilasposti Keturi Keturi
Saarisen malli 1917-29 Lehtonen Lehtonen
Postilinja-autoliikenne Hirvikoski Hirvikoski
Pienempiä postiliittoja Sahlstein Sahlstein
Lentoposti Muhonen Muhonen
Postinkäsittelyn automatisointi Hakoniemi Hakoniemi

Artikkelit ovat enemmänkin postihistoriaan johdattelevia mukavasti luettavia tarinoita, kuin rautaisia tiedeartikkeleita. Artikkeleilla ei yritetä kattaa kaikkia Suomen monipuolisen postihistorian alueita, vaan keskitytään merkkipaaluihin. Asioiden käsittelyn syvyydessä ei myöskään tavoitella kaikkien yksityiskohtien huomioimista, vaan keskeisimmissä asioissa pysymistä.

Artikkelit on koottu 60-sivuiseksi kirjaseksi. Kirjasen runsas kuvitus pohjautuu kirjoittajien kokoelmien kohteisiin. Kirjasen sivukoko on A5 ja painatus on kauttaaltaan 4-värinen. Kirjanen ilmestyy tammikuussa 2015.

Postihistoriallisen yhdistyksen jäsenet tulevat saamaan kirjasen jäsenetuna veloituksetta. Muut voivat ostaa tämän kirjasen joko hyvin varustetuista postimerkkiliikkeistä tai suoraan kustantajalta.

Kustantajalta tilaaminen tapahtuu lähettämällä 5 euron — sisältää postituskulut — seteli tilaajan yhteystietojen kanssa osoitteseen: Postihistoriallinen yhdistys ry, c/o Hannula, Norokuja 5 L, 02770 Espoo.

7.12.2014